Ayetleri açıklamaya ne denir?
Kur’an-ı Kerim ayetlerini açıklama ve yorumlama ilmini ifade eden bir terim olup; Kur’an ayetlerini tefsir eden ilim ve bu alanda yapılan çalışmalara verilen ortak addır.
Âyetlerin karşılıklı okunmasına ne denir?
Karşılaştırmak gerekirse, Cebrail (a.s.) aynı ayetleri okumuş, Peygamberimiz de onları dinlemiştir ki buna “mukabele” denir.
Peygamberin Kur’an ayetlerini insanlara açıklamasına ne denir?
Peygamber’in tefsir metodu denir. Sonraki yüzyıllarda bu rubriklerin her biri birer Kur’an ilmi olarak oluşmuştur.
Âyetlerin inmesine ne denir?
Allah tarafından ilahi kitapların, özellikle de Kur’an-ı Kerim’in vahyedilmesine işaret eden bir terim.
Âyetleri yorumlamaya ne denir?
Tefsir ilmi, Kur’an’da geniş yer tutan hikâyelerde yer alan bazı tarihi bilgilerin doğru anlaşılmasını sağlamak için tefsirden yararlanır. Bir ayetin olası anlamlarından birini seçip onu gerçek anlamına ulaşacak şekilde yorumlamak anlamına gelir.
Kuranı yorumlayan kişiye ne denir?
Müfessir kelimesi, sözlükte “açıklamak, beyan etmek, ortaya çıkarmak” anlamlarına gelen fesr kökünün “tef’îl” (tefsîr) şekli olup “Kur’an-ı Kerim’i yorumlayan kişi” anlamına gelmektedir.
Ayetler topluluğuna ne denir?
Sözlükte sûre, “yüksek ve güzel bina, evin bir bölümü veya katı, yüksek makam, şöhret ve onur, işaret ve süs” (çoğul sûre) anlamlarına gelirken, tefsir ilminde sûre, başlangıcı ve sonu belli olan, çeşitli sayıda âyetten oluşan Kur’an bölümlerine denir.
Ayet okununca ne denir?
1- Kur’an okurken dua cümleleri geldiğinde “Âmin” deyin, uyarıcı ayetler geldiğinde “Estağfirullah” deyin. Bazı surelerin sonunda Allahu Ekber demek sünnette meşru ve yerleşik bir davranıştır. Bu bağlamda Kur’an okunduktan sonra “Sadakallahu’l-azim” vb. ifadeleri söylemek de caizdir. Bu da faziletli amellerin kapsamına girer.
Kuranın sesli okunmasına ne denir?
Kuran-ı Kerim’in Tecvid ve Tertil ile okunması anlamına gelen bir terim. İslam dininin kutsal kitabı. Kuran-ı Kerim’in okunmasının niteliği, kıraat alimlerine atfedilen okumalar ve bununla ilgili bilim dalı.
Kur’an ayetlerini yazan kişiye ne denir?
“Vahiy yazıcıları” terimi, İslam peygamberi Hz. Muhammed’e vahyedildiğine inanılan Kuran ayetlerini yazan kişileri ifade eder.
Kuranın açıklayıcısı kimdir?
Kur’an’ın ilk yorumcusu ve açıklayıcısı Kur’an’ın kendisidir. Diğer yorumcu ise Hz. Peygamber’dir (s.a.v.).
Peygamberlerin ayetleri insanlara bildirme görevine ne ad verilir?
Terim olarak Allah’ın emir ve yasaklarını hiçbir ekleme veya çıkarma yapılmaksızın olduğu gibi insanlara iletmek, bildirmek ve açıklamak anlamına gelir (Lakkanî, 1955: 180-181; Gölcük-Toprak, 1988: 283; Bahçeci, 1977: 281-284). Peygamberlerin en önemli görevi “tebliğ”dir.
Kuran açıklamasına ne denir?
Tefsir veya yorumlama (Arapça: علم التفسير; İlm-il Tafsir) bir İslam dini terimidir. “El-Fesr” mastarından gelen ve “yorumlamak ve açıklamak” anlamına gelen bir kelimedir. Karşılık gelen bir kelime “tevil”dir (yorumlama). Kur’an ayetlerinin açıklamasıyla ilgilenen daldır.
Nâsih ve mensuh ne demek?
Buna göre, önceki bir şer’î hükmü iptal eden veya yürürlükten kaldıran yeni bir hükme nesih, yürürlükten kaldırılan önceki hükme nesh edilmiş, bu olaya da nesih denir.
Kuran okunmasına ne denir?
Kuran’ın tamamını ezberleyen kişiye hafız denir. Kuran’ı yumuşak bir sesle okumaya kıraat denir.
Âyetleri yazıya geçiren kişiye ne denir?
“Vahiy yazıcıları” terimi, İslam peygamberi Hz. Muhammed’e vahyedildiğine inanılan Kuran ayetlerini yazan kişileri ifade eder.
Kuranın açıklayıcısı nedir?
Bu vasfı başkasına vermek, ona tapınmak demektir.
Kuranda beyan ne demek?
Kur’an’dan bir kavram olan “beyan”, sözlüklerde “açıklamak, açıkça ortaya koymak, açıklamak” anlamına gelir. Kur’an-ı Kerim’in derlenmesinden ve vahiy zamanından ayrıldıktan sonra, “apaçık” kelimesi, Kur’an’ın bazı kelimeleri gibi, anlam değişikliğine uğramıştır.
Beyan tefsir ne demek?
Kur’an’ın anlatım üslubundaki incelikleri açıklayan beyanî tefsir, genel tefsirin bir parçası olup, anlatım üslubuna ait sanatlı tasvir – te’hi, hazif-zikir, mesel, tezat, bir kelimenin diğerine tercih edilmesi gibi incelikleri ortaya koyan bir tefsirdir.